5 B בלוג
06.10.2021

ההבדל העיקרי בין אאוטסטאפינג לאאוטסורסינג ?

כל החברות שנמצאות בצמיחה זקוקות לעוד ועוד עובדים מומחים טובים בתחומן כדי להמשיך לגדול, אך לא לכולם יש את האפשרות לגייס ולהחזיק צוות גדול אינהאוס.

 

אז מה זה בעצם אאוטסטאפינג?

אאוטסטאפינג זה השכרת עובדים מומחים אשר מגוייסים על ידי חברה קבלנית באופן פורמאלי לטובת הצרכים של העסק שלכם. 

עובד מומחה הוא חלק מהצוות שלכם יחד עם חברי צוות אחרים שעובדים אינהאוס, כל תהליך העבודה למול המומחה מאורגן על ידי צוות הניהול שלכם כחברה. 

אתם כחברה שמעסיקה את המומחה מהקבלן, משלמים ישירות לקבלן עבור המומחים וההוצאות הנילוות כנגד חשבונית. 

הקבלן מצדו משלם את השכר למומחה ישירות.

 

חברת הקבלן אחראית לספק עובדים מומחים שמתאימים לצרכים של העסק שלכם, עם זאת חברת הקבלן אינה אחראי לתוצאה הסופית של הפרויקט עצמו. 

עבור החברה שלכם המומחים ייחשבו כעובדים ״בשלט רחוק״ היות והם מנוהלים על ידכם אבל מועסקים על ידי הקבלן.

 

מה זה אוטסורסינג (מיקור חוץ)

אוטסורסינג (מיקור חוץ) זה בעצם העברת חלקים מסויימים מפעילות החברה לגורמים חיצוניים על מנת להתמקד רק בדברים העיקריים ובליבה של העסק.

לדוגמה עם חברה מתעסקת במשלוחי פירות וירקות, אין סיבה שהחברה הזאת תקים צוות פיתוח אתרים שלה על מנת ליישם פונקציה אחת מתוך פעילויות רבות של העסק שהפונקציה היא לא הליבה של העסק.

 

רגע אז מה ההבדל בין אוטסורסינג (מיקור חוץ) לאוטסטאפינג?

 

באאוטסורסינג העובדים יכולים לעבוד על כמה פרויקטים במקביל והם לא מחוייבים לכמות שעות חודשית או שבועית. 

כמו כן, העובדים יכולים להתחלף כי החברה נותנת השירות יכולה לתעדף פרויקט אחר על הפרויקט שלכם למשל. לעומת זאת אוטסטאפינג בדומה לעובד שכיר, העובד הוא רק שלכם (במידה ולקחתם משרה מלאה), העובד לא יעבוד על פרויקט אחר ויהיה מחוייב אלייכם עד תום החוזה שלכם.


  • מתי כדי לעשות אאוטסורסינג?

 

לדוגמה, ישנן חברות רבות שטכנולוגיה זה לא המיקוד העיקרי של העסק אבל גם לעסקים לא טכנולוגים לעיתים נדרשים פתרונות טכנולוגיים נקודתיים. 

לכן, סביר להניח שבמקרה כזה הפתרון הכי טוב הוא אאוטסורסינג, פתרון נקודתי חד פעמי או רב פעמי מבלי ליצר מערך טכנולוגי שלם בעסק.


  • מתי כדי לעשות אוטסטאפינג?

 

חברות טכנולוגיות בתהליכי צמיחה אשר מעוניינים לפשט את תהליך גיוס עובדים מומחים וניהול משאבי האנוש בארגון. 

בעזרת שיטת ניהול כזאת ניתן לא רק להפחית את עלויות החברה, אלא גם להגדיל את הכנסותיה. 

הכל בזכות ריכוז הכסף, הזמן ומשאבי העבודה הפנויים בפעילות העסקית העיקרית, מה שמגדיל משמעותית את התפוקה שלו.

 

מה היתרונות של אאוטסטאפינג?


  • סיכון נמוך ומדיניות פיטורין גמישה

בניה או הרחבה של צוות אינהאוס בחברה מביא איתו הוצאות רבות וגם התחייבויות רבות, כגון

  • הוצאות ציוד משרדי ושטח עבודה;
  • הוצאות ניהול ומשאבי אנוש;
  • הוצאות גיוס והשמה;
  • מיסים, תוכניות פנסיה והטבות וכו׳.

הרשימה עוד ארוכה. 

לעומת זאת, אוטסטאפינג מוריד את כל ההוצאות האלו מהעסק.

ברוב חברות האאוטסטאפינג מדיניות הפיטורין מאוד גמישה לדוגמה התראה של 30 יום לפני ואין צורך בשום שימוע, פיצויים או הסברים.


  • גמישות בגיוס

כמות העובדים תלויה רק בכם, בכל רגע נתון תוכלו להקטין או להרחיב את המחלקת פיתוח שלכם בלי שום בעיה או שינוי משמעותי בעסק שלכם. עסקים שמשתנים מהר צריכים גם פתרון מהיר שיתאים לשינוי הזה, במקרה כזה אאוטסטאפינג הוא הפתרון האולטימטיבי של צמיחה מהירה וגמישה.


  • כמו עובדי חברה אבל כולם תחת חוזה אחד

השיטה הזאת הכי קרובה לאינהאוס אבל הכל תחת חוזה אחד, אין צורך להחתים כל עובד על חוזה נפרד, לספק לכל אחד תנאי עבודה ולשלם לכל אחד משכורת. הכל עובד תחת חוזה אחד עם אותם התנאים וחשבונית תשלום קבוע בלי יותר מידי משתנים. עם זאת, כל העובדים שיועסקו דרך בית תוכנה ירגישו בדרך כלל השתייכות מוחלטת כאילו הם היו עובדים בחברה עצמה.


  • אתם עובדים עם אנשים קבועים

 

בשיטה הזאת העובדים המומחים שאתם תשכירו יהיו עובדים קבועים, שיכירו את המוצר שלכם בצורה טובה, מה שיחסוך הרבה מאוד זמן ומשאבים ויחסוך תהליכי למידה חוזרים.

 

 

חיסרונות באאוטסטאפינג


  • ידע טכנולוגי 

השיטה הזאת מתאימה מאוד לבעלי עסקים המתמצאים בטכנולוגיה, ובמקרה כזה עסקים שמתקשים בידע טכנולוגי יוכלו להוביל צוות באיכות גבוהה. אם המומחיות שלך לא מספיקה ליישום הפרויקט אתם עלולים להוציא הרבה מאוד כסף מבלי להגיע לתוצאה הסופית הרצויה.


  • פחות מתאים לפרויקטים קטנים 

 

חברות אשר צריכות פתרון נקודתי אוטסורסינג או מודל של פיקס פרייס יעבוד טוב יותר ויהיה עם סיכון נמוך יותר. מכיוון שבמודל הזה בית תוכנה אחראי גם על הפרויקט עצמו ולא רק על העובדים המומחים.

 

יתרונות של אאוטסורסינג 


  • החברה קבלנית אחראית על המוצר

בדרך כלל בית תוכנה שמספק פתרונות אאוטסורסינג יתן  גם אחריות על הפרוייקט שלכם. במידה ואין לכם צוות טכנולוגי, בדרך הזו אתם תקבלו אחריות כלשהי על הפרוייקט.


  • לא צריך להיות טכנולוגי 

 

אתם לא צריכים להבין טכנולוגיים כדי ליישם פרויקט טכנולוגי באאוטסורסינג. בדרך כלל בית התוכנה שנותן את השירות ינהל את הפרויקט ויספק לכם את הידע והיכולות שלו בלי שתצטרכו להבין את עומק התהליך.


  • שליטה מלאה בתקציב

 

בשיטה פרויקטלית בדרך כלל תקבלו מחיר קבוע או מבוסס הערכה שעתית.  במצב כזה תוכלו לשלוט בתקציב שלכם ולדעת בוודאות שיספיק לכם הכסף כדי להשלים את הפרוייקט.

 

חסרונות של אוטסורסינג 


  • חוסר גמישות 

 

בחברות טכנולוגיות וסטארטאפים האלמנט הכי חשוב בעסק הוא גמישות, ובאאוטסורסינג הבעיה של גמישות קיימת וזה יכול לפגוע בסטארטפ היות והמוצר המפותח דורש התאמות תמידיות לשוק. בשיטת אאוטסורס בפרויקט שלכם לא תהיה לכם גמישות ואם תבינו באמצע הדרך שמה שאתם עושים הוא לא נכון, כי השוק אינו מגיב חיובי לסטארטאפ שלכם, ובמצב כזה בכל זאת אתם תצטרכו לחכות לסיום הפרויקט כדי ליישם שינוים כאלו ואחרים בפרויקט.



  • לא סקיילבילי (יכולת להתמודד עם כמות הדרגתית של עבודה)



במילים פשוטות סקלביליות הינה היכולת של המוצר או השרות לגדול בקצב מהיר.

ברגע שסיימתם את הפרויקט וקיבלתם אותו לסביבת השרתים שלכם הצוות שעבד על הפרוייקט שלכם מפסיק להיות זמין לכם. אם תרצו להגדיל את המוצר רוב הסיכויים שזה כבר יהיה עם אנשי צוות אחרים אפילו שמדובר באותו בית תוכנה. לרוב צוות לא מחכה לאישור סופי שלכם של הפרוייקט והוא עובר מאוד מהר לפרויקט אחר של בית התוכנה. 

כל שינוי שתרצו לבצע בפרויקט שלכם יקח יותר זמן כי הוא כבר לא יהיה כלכלי לבית התוכנה כמו לפתח את הפרויקט מ-0 היות וצוות חדש יצטרך ללמוד את הפרוייקט שלכם מחדש.


  • עלות גבוהה יחסית לתוצר

 

חברות קבלניות בדרך כלל מכניסות לפחות 200% סיכון לכל הערכה שהן נותנות לכל פרויקט, אחרת רוב הסיכויים שהפרויקט יהיה הפסדי עבורן. 

זה אומר שאם הכל הולך חלק ככל הנראה תשלמו ב200% יותר מעלות המוצר שלכם במקרה הטוב. לעיתים אפשר גם להגיע להרבה יותר. 

כמו כן, כל שינוי קטן בדרך כלל יעלה משמעותית יותר מהעלות האמיתית שלו.

 

סיכום:

בשורה התחתונה גם אאוטסורסינג וגם אאוטסטאפינג הן שיטות מקובלות בעולם שיכולות להביא אותנו ליעד טכנולוגי שנציב. 

כל שיטה מתאימה למקרה ולסוג הלקוח שאתם. 

אאוטסורסינג יותר מתאים לפתרון נקודתי חד פעמי לחברות לא טכנולוגיות שלא צריכות לגדול כמוצר טכנולוגי, לעומת זאת אאוטסטאפינג יותר מתאים לחברות טכנולוגיות בצמיחה או חברות שרוצות לגדול בצד הטכנולוגי, השיטה הזאת הרבה יותר גמישה וסקיילבילית וגם מאפשרת לייצר צוות אינהאוס מבלי להעסיק פורמאלית את כל העובדים ולחסוך את כל ההוצאות הכרוכות בהעסקה.

 

בונוס טיפים מהשטח, גיוס באוקראינה

 

כמומחים לגיוס עובדים במזרח אירופה למדנו לא מעט כללים שיכולים לחסוך לכם הרבה כסף, הנה כמה מהם:

 

  • יותר זול לקחת מנהל פרויקט דובר אנגלית ומתכנתים בלי ידע באנגלית, היות ולרוב מתכנתים כאלו יתקשו מאוד בלמצוא עבודה טובה אבל זה לא אומר שהם פחות טובים.
    לכן אם תחליטו להעסיק מנהל פרוייקטים דובר אנגלית ומתכנת לא  זה יאפשר לכם לחסוך 25-50% מעלות החודשית על עובד, מה שיכול להוביל לחסכון של אלפים ומאות אלפים בשנה.
  • עבודה מרחוק זו לא מילה גסה, המיתוס של ״צריך משרד כדי שכולם יעבדו אפקטיבי״ כבר מזמן הופרך.
    אנחנו מנהלים עשרות צוותים שעובדים מהבית במדינות שונות ועובדים פרודוקטיבי באותה מידה.
    אם תחליטו שזה מודל שמתאים לכם אפשר להתגבר על כל הלוגיסטיקה של אבטחת מידע וסדר עבודה על ידי תוכנות שונות
    כאן תוכלו לחסוך כ-5-10% מהעלות. חשו להבין כאן שהמהירות הגיוס תהיה בערך 75% מהירה יותר עם פחות התפשרות.
  • אל תפחדו לשלב עובדים ממדינות סביב אוקראינה (רוסיה, ארמניה, בלרוס), הדוק באוקראינה היום בוער ויש ביקוש ענק לעובדים טובים, לעומת זאת במדינות מסביב לאוקראינה הביקוש עדין לא גבוהה היות ולא כולם מכירים . לכן אם תחליטו לשלב לצוות האוקראיני שלכם צוותים ועובדים ממדינות אחרות תוכלו לחסוך זמן וכסף.
  • בונוס! - בתחום הפיתוח התחרות האמיתית היא על תנאים ולא על המשכורות, מכיוון שהמשכורות של המתכנתים גם ככה גבוהות במאות אחוזים ממשכורות ממוצע במדינה. חלק גדול מהעובדים יחפשו דווקא מקום שכיף לעבוד בו ולא רק מקום עבודה שמשלם טוב.
    לכן בונוס קטן של הטבה כלשהי לעובד יכול לתעדף אתכם על פני המתחרים שלכם, למשל אחד מהלקוחות שלנו נותן לעובדים שלו באוקראינה חופשות בחגים בשיראל.
    שזה בונוסמטורף כי הם נהנים מכפל של חופשות וזה רק מגדיל את התפוקה והמוטיבציה כי הם בתמורה עובדים יותר טוב.
  • טיים טרקר(תוכנת מעקב אחר שעות עבודה)  להיות או לא להיות?

טיים טרקר שמצלם מסך הוא כלי מעולה שיכול לתת לכם ראש שקט ואמון מלא, אבל מצד שני 50% מהעובדים יסרבו לעבוד בתנאים כאלו. לכן, צריך לשקול לשלב אמון אולי עם טיים טרקר רק לתקופת נסיון, כמובן שצריך להמשיך תמיד להיות עם היד על הדופק אבל מנסיון שלנו כל הלקוחות שעובדים בלי טיים טרקר (בערך 20%) עובדים יותר פרודוקטיבי מאשר הלקוחות.
הסיבה פשוטה העובד לא חייב לשבת 8 שעות עבודה רצופות אלא אינטרס שלו לסיים מהר עם מינימום תקלות כדי להיות חופשי מהר יותר, גם אם זה חצי שעה לפני, עדיין זה יכול להכפיל את התפוקה, כן אני מדגיש להכפיל.
עם זאת חשוב עדיין להיות עם היד על הדופק ולא להגיע למצב של עובדים שהם עובדים בכמה עבודות בו זמנית או לא עושים כלום, חשוב מאוד להראות נוכחות ולקבל דיווחים וכמובן לתגמל בעבור תפוקה טובה.

 

לעניות דעתי כל בית עסק אמור לשקול לפי הנתונים שלו בשטח איזה מבין שני השירותים מתאים לו לאותה פרוייקט או לאותה תקופה.